2011. augusztus 20., szombat

Cinege, cinege aranyos pintyőke


Nem tudom mi okból, de környékünkön nagyon megfogyatkoztak a madarak,bár  zöldövezetben lakunk, nagy zöld területekkel. Mikor 16 éve ideköltöztünk, még sokkal több madár volt. A rigók gyakorlatilag a teraszon sétálva ébresztettek minden reggel, hangos verébcsapatok váltották egymást egész nap. Volt fácán a kertekben és sok más madár. Ugyan a Tétényi-fensíkon még van pacsirta, fácán, búbos banka, vércse és ölyv, lejjebb a házaknál már megfogyatkozott a madársereg. Sajnos a vörösbegy, ami éveken át meglátogatott bennünket télen, már nincs meg. De idén szerencsére jött utánpótlás.
Tavaly egész télen szorgalmasan etettük a cinkéket. Azért csak őket, mert madáretetőnk még nincs rendes. A műanyag palackos pedig nem jó, mert bele esik az eső és a hó, így eláznak a magvak, amit a madarak már nem fogyasztanak így el. Viszont vettem felakasztható madárgolyókat, amelyek tökéletesen beváltak
http://dhke.hu/news.php?rowstart=44
A nagy fagyok idején kitettem őket hármasával a konyha ablakkal szembeni diófa ágaira és onnan bámultuk a hatalmas jövés-menést. Érdekes, hogy nagyjából ugyan abban az időben jöttek, általában kétszer egy nap és csapatostul megszállták a golyók környékét. Ügyesen rácsimpaszkodtak és szorgalmasan falatoztak. Hangos csivitelés, cserregés közepette, 5-10 perc alatt jóllaktak és továbbálltak.
(Szerencsére egy vörösbegy is rendre előkerült, de ő csak a földön tudott étkezni, a lepotyogott magokat szedte össze a hóról. Féltettem, nehogy a macska elkapja, de ügyes volt, nem hagyta magát. Próbálkozott a fellógatott szalonnával is, de úgy járt mint a rigók, bele-bele csípett, de hosszasan nem tudott belőle lakmározni, mert nem érte el olyan könnyen. Bár egy mások ággal rögzítettem, hogy ne forogjon a zsinóron, de olyan kis buta volt, néha nem jött rá, hová kell ahhoz állni, hogy kényelmesen elérje. Hiába súgtam neki az üveg mögül.)
http://bmfoto.hu/4termeszet.html
Azóta minden nap meglátogatnak bennünket. Olyan helyesek, hogy csak na. Csapatban jönnek, végig látogatják az almafákat, szilvafát és az örökzöldeket. Érdekes volt, amint felengedett a fagy, már nem a madárgolyót keresték fel, hanem a fákat és ott csipegettek ezt-azt. A félig kiszáradt hamis ciprus a kedvencük. A magokat szedegetik össze. Már éppen ki is akartam vágni a száraz ágakat, de mivel valamiért ott szeretnek megpihenni is, megkegyelmeztem neki.
Most is itt voltak villámlátogatáson. Helyesen hangoskodtak, körberepülték a területet, még az ereszcsatornában is talált az egyik valami finomat és tovább álltak. Szerencsére holnap újra jönnek! Én várom őket.
http://www.demotivalo.net/view/10311/szabadsag


Kedvenc együttesem egyik kedvenc feldolgozása Móra Ferenc: A Cinege cipője

 

 Ez egy sokkal korábbi felvétel, ahol még nagyon fiatalok. Hét vers közül a második a Cinege cipője 0:49-nél.




http://www.casting.abbcenter.com/?cim=1&id=97640&PHPSESSID=c1515472037cf3c9d4ad5102c9c19ade

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése