2011. augusztus 2., kedd

Sebő Ferenc 1.

Régi nagy kedvencem, aki nagyon sokat tett a magyar népzenéért. A "keleties" beütésű dallamait is nagyon kedvelem, mert színesek és érdekesek.  Hihetetlen, hogy elmúlt 60 éves.
Itt így ír magáról. A kép is innen való.







Kreatív 1.

Nagyon szeretek manuálisan tevékenykedni és főleg azt szeretem, aminek hosszú távon is van látszatja. Pl. a mosogatás is manuális tevékenység, de nem sok becsülete van szegénynek. 1-2 óra múlva lehet újra kezdeni (főleg hétvégén), mintha mi sem történt volna, újra halomban állnak az edények.
De az úgynevezett "kreatív" dolgok, már sokkal nagyobb örömmel örvendeztetik meg azt aki csinálja és azt is aki megkapja a végeredményt. Így van ez az alábbi dobozkával is.
Még tavaly dolgom akadt Mosonmagyaróváron a kórházban, s volt két üres órám, amit sétálgatással töltöttem el. Nagyon tetszik a belváros. Aranyos utcák, jó kis hangulat és a vár. Nagyon nem volt időm szétnézni, meg az eső is esett, de azért nagyon jó kikapcsolódás lett belőle. Ott láttam meg egy kreatív üzletben azt a natúr dobozt, amelyet gyönyörűséges leánykámnak díszítettem fel karácsonyi ajándékul. De mielőtt erre rátérnénk ejtsünk néhány szót a városról.
Most is a Wikipédiát hívom segítségül, ahol nagyon szép leírás található a városról. Ebből idézek ide pár sort:

"Magyaróvár legkorábbi települési szintje Moson várának pusztulása után alakult ki, amikor a megmaradt lakosság ide húzódott védelemért. A 14-15. században nagyjából a mai utcahálózatban már többszintes téglaépületeket is emeltek a favázas és agyagtapasztású épületek mellé. Ekkor alakult ki a belváros két utcája (Fő u., Magyar u.), köztük kisebb utcákkal és terekkel. Óvár fejlődéséhez nagyban hozzájárult élénk kereskedelme, iparosodása és az oklevelekben emlegetett fejlett malomipara. A Lajtán működő királyi malmok mellett a város lakói is több malommal rendelkeztek. Erzsébet királyné e városiasodást ismerte el, amikor 1354-ben Óvárt a királynéi városok rangjára emelte, s kiváltságai között saját bíráskodást, szabad plébánosválasztást, örökösödést és polgárainak egész Magyarország területére vámmentességet biztosított. Nagy Lajos, majd Zsigmond is megerősítette e kiváltságokat, a városnak azonban állandó küzdelmet kellett vívnia jogai érvényesítéséért. A 14. századtól kezdve az óvári várban székelt a mosoni főispán, a 15. század elején az erősség zálog címen a vöröskői Wolfurt, majd a Szentgyörgyi (Bazini) család kezére került. 1522 januárjában a tragikus sorsú II. Lajos Budán tartott esküvője alkalmából feleségének, Mária királynénak adományozta, s ettől kezdve sorsa évszázadokra összefonódott a Habsburgokkal, Ausztria védelmének egyik előretolt bástyája lett. "
A Thermál Hotel honlapján is olvashatók értékes infók.

kép helye: http://www.iranymagyarorszag.hu/info/mosonmagyarovar/




 fenti 3 kép helye: http://www.thermal-movar.hu/index.php?p=page@content&pid=45


Most jöhet az ajándék:
Egyik kedvenc technikám a dekupázs. Mikor megláttam ezt az angyalos szalvétát, rögtön lecsaptam rá és lám ez lett belőle. Mikor megkapta a leányka, ő úgy értelmezte, hogy én vagyok az angyalka aki vigyáz reá, a kisdedre. Aranyos, nekem ez nem jutott eszembe. Nagyon tetszenek a színei. Mostanában kedvelem a pirosas-bordós árnylatokat.