2011. augusztus 16., kedd

Naplegenda 1.



 kép helye: http://regi.hagyomanyokhaza.hu/index.php?page=94

Nekem sajnálatos módon annak idején  nem volt módom megtekinteni az előadást, s azóta sem jutottam el. Biztosan felemelő érzés élőben látni és hallani ezt a csodálatos produkciót, hiszen így interneten keresztül is nagyon hat. A világ, az emberek és a kultúra sokszínű és jó lenne, ha ez így is maradna. A fekete-fehér, igen-nem világ nem való senkinek. Hiszem, hogy a megosztottság helyett csak az összefogás segíthet rajtunk. Ez a produkció nagyszerű példa erre.
Kedvcsinálónak ide másolom ami a Naplegenda honlapon olvasható:
A Naplegenda című táncprodukció 2000 óta van jelen a magyar és a világ táncszínpadain. Az alkotók akkor egy olyan komplex előadást hoztak létre, amelyben a tánc és zeneművészet modern áramlatokkal átitatott hagyományai az egészen eredeti látvány-és hangzásvilággal egyesülnek.
A Kárpát-medence hagyományait magába foglaló előadás a megalkotása óta eltelt nyolc évben is korszerű maradt. Köszönhető ez Nikola Parov újító szellemű, sztereotípiáktól mentes zenei világának és Mihályi Gábor a Nap kirobbanó energiáit szimbolizáló dinamikus koreográfiájának.
A Nap mindig is kultikus jelentőséggel bírt a magyar népművészetben, így a tánc előadás látványvilága is ezekből az ősi gyökerekből táplálkozik. Barcsik Géza egyedien kimunkált díszlet- és látványterve vizuálisan összegzi a Naplegenda zenében és táncban előadott mondanivalóját.
A gyönyörű táncképeket az Állami Nép Együttes adja elő, a jelenetek pedig Herczku Ágnes és Németh Ferenc énekei színesítik.
A produkció nemcsak a magyarországi színházak és szabadtéri színpadok közönségének adnak teljes képet hazánk és a környező népek kultúrájáról, hanem a külföldi tánckedvelők is megismerkedhetnek velük: Az előadás bemutatásra került többek között az Amerikai Egyesült Államokban, Kínában, hamarosan Európa északi és nyugati országaiba látogat.
És hogy a darab miért nem veszti el soha aktualitását arra a Naplegenda egyik alkotója Mihályi Gábor adja meg a választ:
"A mi új, megtalált világunk a Naplegenda világa, melyet jó szívvel ajánlom felfedezni mindazon érdeklődők számára, akik velünk együtt hiszik, hogy csak az a hagyomány, ami a ma emberében hagyománnyá válik."




Keletről jöttünk, mint a Nap. Itt vagyunk, évezredes élni akarásunk megtartott bennünket. Talán a csodás szarvas vezetett, szarvai közt a ragyogó Nappal? Talán Csaba királyfi óvott bennünket legendás csillagösvényén? Mindez a legendák ködébe vész. De ahogy a hajnal hasad, ahogy tavaszra fordul a mindig újjászülető természet, mi is újra indulunk, hogy kiküzdjük helyünket a Nap alatt.

Az ősi áldozati szertartás az emberiség hajnalát idézi. A természet erőinek kiszolgáltatott ember monoton mozdulatsorok mágiájával igyekszik biztosítani a legfelsőbb Hatalom jóindulatát együtt a körben, mely óv és összetart. Az égve forgó kábulatból kiváló lány egyedül marad, őszi emberáldozatok jelképeként.

Az áldozati ének a Naphoz a többiek üdvéért csendül fel.

Szerelem, fiatalság, erő. Férfi és nő kapcsolódásában a természet kirobbanó ereje testesül meg. A horizonton szikrázó Nap kézen fogja az Embert.

Előrevetülnek a jövő méhében szunnyadó szörnyű idők. A mindenkori elválások előszele borzongat.


folytatás következik ......