2011. augusztus 20., szombat

Parasztreggeli



Nem kívánok versenyezni a gastroblogokkal, mert hihetetlen sok van belőlük és szerencsére  sok köztük a minőségi. De azért néha én is közzé teszem majd konyhai ténykedésem egy-egy darabját. Ez az étel például kiváló hétvégi reggeli
Én így készítem:
-          11-15 dkg csemegeszalonna
-          ha van, akkor egy kis füstölt dolog is nagyon jó bele
-          két fej hagyma
-          1-2 paprika
-          1 db burgonya
-          5-6, esetleg több tojás
-          só, bors

A szalonnát apró csíkokra vágom és pici zsíron lassú tűzön megolvasztom. Mindig megvárom, hogy teljesen kisüljön a zsír és csak utána adom hozzá a fél karikára vágott hagymát. Ici-pici sót teszek csak bele, mert a szalonnától úgyis elég sós lesz. Belekarikázom a paprikát, ami lehet zöld vagy piros húsú is. A nagyon apró kockákra vágott burgonyát is most teszem bele, mert idő kell a puhuláshoz. Türelemmel megvárom, hogy teljesen üveges legyen a hagyma, mert szerintem akkor jó. Megborsozom és mehet bele a tojás. Én nem szoktam előre felverni, mert egyrészt még egy edényt kell akkor mosogatni, másrészt „szottyosan” szeretjük. Kevés forgatással, nem kiszárítva. Íme.

Mire észbe kaptam, hogy fényképezni is kellene, márt majdnem el is fogyott.

Cinege, cinege aranyos pintyőke


Nem tudom mi okból, de környékünkön nagyon megfogyatkoztak a madarak,bár  zöldövezetben lakunk, nagy zöld területekkel. Mikor 16 éve ideköltöztünk, még sokkal több madár volt. A rigók gyakorlatilag a teraszon sétálva ébresztettek minden reggel, hangos verébcsapatok váltották egymást egész nap. Volt fácán a kertekben és sok más madár. Ugyan a Tétényi-fensíkon még van pacsirta, fácán, búbos banka, vércse és ölyv, lejjebb a házaknál már megfogyatkozott a madársereg. Sajnos a vörösbegy, ami éveken át meglátogatott bennünket télen, már nincs meg. De idén szerencsére jött utánpótlás.
Tavaly egész télen szorgalmasan etettük a cinkéket. Azért csak őket, mert madáretetőnk még nincs rendes. A műanyag palackos pedig nem jó, mert bele esik az eső és a hó, így eláznak a magvak, amit a madarak már nem fogyasztanak így el. Viszont vettem felakasztható madárgolyókat, amelyek tökéletesen beváltak
http://dhke.hu/news.php?rowstart=44
A nagy fagyok idején kitettem őket hármasával a konyha ablakkal szembeni diófa ágaira és onnan bámultuk a hatalmas jövés-menést. Érdekes, hogy nagyjából ugyan abban az időben jöttek, általában kétszer egy nap és csapatostul megszállták a golyók környékét. Ügyesen rácsimpaszkodtak és szorgalmasan falatoztak. Hangos csivitelés, cserregés közepette, 5-10 perc alatt jóllaktak és továbbálltak.
(Szerencsére egy vörösbegy is rendre előkerült, de ő csak a földön tudott étkezni, a lepotyogott magokat szedte össze a hóról. Féltettem, nehogy a macska elkapja, de ügyes volt, nem hagyta magát. Próbálkozott a fellógatott szalonnával is, de úgy járt mint a rigók, bele-bele csípett, de hosszasan nem tudott belőle lakmározni, mert nem érte el olyan könnyen. Bár egy mások ággal rögzítettem, hogy ne forogjon a zsinóron, de olyan kis buta volt, néha nem jött rá, hová kell ahhoz állni, hogy kényelmesen elérje. Hiába súgtam neki az üveg mögül.)
http://bmfoto.hu/4termeszet.html
Azóta minden nap meglátogatnak bennünket. Olyan helyesek, hogy csak na. Csapatban jönnek, végig látogatják az almafákat, szilvafát és az örökzöldeket. Érdekes volt, amint felengedett a fagy, már nem a madárgolyót keresték fel, hanem a fákat és ott csipegettek ezt-azt. A félig kiszáradt hamis ciprus a kedvencük. A magokat szedegetik össze. Már éppen ki is akartam vágni a száraz ágakat, de mivel valamiért ott szeretnek megpihenni is, megkegyelmeztem neki.
Most is itt voltak villámlátogatáson. Helyesen hangoskodtak, körberepülték a területet, még az ereszcsatornában is talált az egyik valami finomat és tovább álltak. Szerencsére holnap újra jönnek! Én várom őket.
http://www.demotivalo.net/view/10311/szabadsag


Kedvenc együttesem egyik kedvenc feldolgozása Móra Ferenc: A Cinege cipője

 

 Ez egy sokkal korábbi felvétel, ahol még nagyon fiatalok. Hét vers közül a második a Cinege cipője 0:49-nél.




http://www.casting.abbcenter.com/?cim=1&id=97640&PHPSESSID=c1515472037cf3c9d4ad5102c9c19ade