Egyszer régen megpróbálkoztam már a házi kefir készítésével, de akkor valamit elrontottam, mert egy idő után elpusztultak a gombák. Miután mostanában nagyon sok kefirt használok (kenyérsütés + saláták+müzli) nagyon megörültem, amikor kaptam egy evőkanál nagyságú kefirgomba telepet. Végül is nagyon egyszerű a készítése, csak némi odafigyelés kell hozzá. Sőt, amikor a bolti vajkrém helyettesítésére kerestem megoldást, akkor kedves hugicám, Erika oldalán találtam is egy jó ötletet, amit mai napig készítek is. Következő posztban majd a hamis sajtkrémmel foglalkozom. De vissza a kefirkészítéshez.
Én így készítem:
- kefirgomba elhelyezése a tisztára mosott befőttes üvegbe
- ráönteni a tejet
- lezárni a kupakkal
- 1-2 napig a konyhapulton várakozik és érlelődik
- 2.-3. napon szűrőn különválasztani
- rögtön felhasználni vagy hűtőbe tenni
- kenyérben a folyadék egy részét képezi
- sajt/vajkrémet lehet belőle készíteni
- natúran meginni
- szűrőben visszamaradt gombát alaposan megmosni
- újra üvegbe tölteni és kezdődhet a ciklus előröl