2011. október 14., péntek

Lelki egészségünkért - Aggódás az élet megrontója 4.



Miután nem vagyok orvos most nem mennék bele, hogy az idegeskedés és az aggódás milyen fizikai jeleket produkál testünkben és miképp rombolja egészségünket. Azt hiszem - sajnos - mindenkinek vannak saját tapasztalatai erről.
Az ember egy pszichoszomatikus lény, tehát lelki bajaink testi tünetek formájában tudnak manifesztálódni, illetve testi bajaink lelki változást indítanak el bennünk. Megtalálni az egyensúlyt nagyon nehéz, de minden nap törekednünk kell rá. Ha ez az egyensúly csak rövid időre billen ki, akkor képesek vagyunk ezt gyorsan helyre tenni és folytatni megszokott életünket. A hosszan fennálló "egyensúlytalanság" viszont rányomja bélyegét mindennapi viselkedésünkre és hosszú távon egészségkárosodást is okozhat. Erről nagyon sok helyen lehet olvasni. Érdemes ezen néha elgondolkodni. 
Dale Carnegie könyvében - ahogy az előzőekben is írtam - nagyon egyszerű és megfogadható tanácsokat olvashatunk. Nekem most pont erre van szükségem, ezért merem ajánlani másoknak is.
Sajnos minket arra szocializáltak gyermekkorunkban, hogy legyél kedves, aranyos, türelmes és segítőkész. Ez nagyon helyes, én is így nevelem a gyermekeimet, de azt is elmondom hozzá, hogy az élet nem fehér és fekete, jó és rossz, hanem ezek különböző koncentrációjú elegye. Ne csak másokon próbáljanak segíteni, mások elvárásainak megfelelni, hanem legyenek önmaguk, hitelesek és kitartóak. Elsősorban magukon segítsenek és csak utána másokon. Erre az első hangzásra önzőnek tűnő gondolatra Wolf Gábor hírlevelében talált példa nagyon szemléletes.  

Rémálom a repülőn

Bár mindenki alszik a felszállás előtti biztonsági bemutató alatt, van egy elem, ami mindig megfogja a fantáziámat. Emlékszel, hogy mi a szabály akkor, ha egyszer csak hirtelen nyomáscsökkenés lesz, és kioldódnak az oxigén maszkok?
Először a saját magadét kell felvenned, és csak UTÁNA segíthetsz a többieknek, pl. a gyerekeknek is. Nem mintha az udvariasság szabályai megszűnnének 10 ezer méter magasan, egyszerűen arról van szó, hogy ha nem magadról gondoskodsz legelőször, akkor pillanatok alatt elveszíted az eszméletedet, és már sem magadon, sem a többieken nem tudsz segíteni.

Ne gondoljuk, hogy az élet más területein ez másképp lenne. 
Idegesítő helyzetek elleni praktikák:
  1. Ismerjük meg és elemezzük a helyzetet, hozzunk döntést és annak alapján cselekedjünk
  2. Gondolkodásunkat ne érzelmeink, hanem a tények irányítsák
  3. Gondjaink fele elszáll, ha tisztán, világosan gondolkodunk döntünk. Meg kell tanulni dönteni és nem húzni magunk után a megoldatlan helyzeteket.
  4. Négy lépcsős megoldás: 1 - leírom mi aggaszt, 2 - leírom mit tehetek 3 - eldöntöm, mit fogok tenni, 4 - döntésemet azonnal elkezdem megvalósítani.
  5. Ne hagyd, hogy felidegesítsenek! Kérdezd meg magadtól, hogy aki téged vétlenül bánt, fontos ember-e a te számodra. Ha igen, fogadd meg a kritikáját. De ha nem, akkor ne vedd komolyan és ereszd el a füled mellett. Ne foglalkozz vele!
A végére hagytam egyik kedvenc egypercesemet. A lényeg, nem kell mindent komolyan venni!


- Jó napot.
- Jó napot.
- Hogy van?
- Köszönöm, jól.
- És az egészsége hogy szolgál?
- Nincs okom panaszra.
- De minek húzza azt a kötelet maga után?
- Kötelet? - kérdem hátrapillantva. - Azok a beleim.