2011. október 16., vasárnap

Csak Ma! Nem Holnap!

 Dale Carnegie: CSAK MA




1.      Csak ma boldog leszek. Hiszem, hogy Lincolnnak igaza volt: „a legtöbb ember olyan boldog, amennyire elhatározza magát”. A boldogság belülről jön, nem külsőségektől függ.

2.      Csak ma megpróbálok alkalmazkodni az adott helyzethez és nem a saját vágyaimhoz igazítani mindent. Úgy veszem családomat, üzleti ügyfeleimet és szerencsémet, ahogy jön; és én alkalmazkodom hozzájuk.

3.      Csak ma törődni fogok a testemmel. Megdolgoztatom, vigyázok rá, táplálom, nem élek vele vissza és nem hanyagolom el, hogy tökéletesen engedelmeskedjék parancsaimnak.

4.      Csak ma megpróbálom csiszolni elmémet. Tanulok valami hasznosat. Nem leszek szellemileg tunya. Olvasok valamit, ami erőfeszítést, gondolkodást és figyelmet kíván.

5.      Csak ma edzeni fogom a lelkem háromféle módon; jót teszek valakivel és titokban tartom. Megcsinálok legalább két dolgot, amihez nincs kedvem, ahogy William James mondja, csak az edzés kedvéért.

6.      Csak ma kedves leszek. Olyan jól fogok kinézni, ahogy csak tudok, csinosan öltözöm, halkan szólok, udvariasan viselkedem, bőkezű leszek a dicsérettel, senkit sem bírálok, nem találok hibát semmiben és nem próbálok meg senkit sem megrendszabályozni vagy megjavítani.

7.      Csak ma megpróbálok csak a mai napnak élni, nem akarom életem minden gondját egyszerre megoldani. Tizenkét órán át képes vagyok megtenni olyan dolgokat, amelyeket egy életen át képtelen lennék.

8.      Csak ma programot készítek. Leírom, mit akarok csinálni minden egyes órában. Lehet, hogy nem tartom be, de meglesz. Ez megszabadít két nyűtől: a sietségtől és a bizonytalanságtól.

9.      Csak ma szakítok magamnak egy fél órát és pihenni fogok. Ebben a fél órában néha Istenre fogok gondolni, hogy egy kicsit távlatokban is gondolkodjak.

10. Csak ma nem fogok félni, főleg attól nem félek, hogy boldog legyek, élvezzem a szépet, szeressek és higgyem, hogy akiket szeretek, viszontszeretnek.