2011. november 12., szombat

MÁRTÁSOS TÉSZTA:

  • Csinálunk egy jó kis hagymás alapot. Valami zsiradékon – ehhez talán tényleg az olíva olaj illik a legjobban – só hozzáadásával megdinsztelünk vagy 2 közepes fej hagymát. Fontos: a hagyma dinszteléshez türelem kell, mert akkor jó, ha teljesen üveges, különben nehezebben emészthető.
  • A hagymára rádobjuk a reszelt vagy apróra vágott zöldségeket. Én valami ilyesmivel szoktam gyorsan ledarálni a sárgarépát, zellert, esetleg petrezselyemgyökeret. Kb. fél kiló vegyes zöldség kerül bele. Gazdagíthatjuk vastagabb paprikával is.
  • A hagymát és a zöldséget némi kavargatás mellett nyugodtan pároljuk együtt vagy 10 percig, mert akkor sokkal jobban kijönnek az ízek.
  • Öntsük fel vízzel, vagy ha van otthon húslevessel úgy, hogy bőven ellepje, hiszen kerül még bele habarás is.
  • Tegyünk bele fűszereket: só, házi ételízesítő, bors, szerecsendió
  • Főzzük puhára, majd habarjuk be. 1 nagy pohár  tejfölt keverjünk ki 3 kanál liszttel, és 2 dl vízzel. Szűrőn keresztül engedjük bele a mártásba, paszírozzuk bele és sűrűn kevergetve három-négy  percig forraljuk össze.
  • Közben főzzünk ki egy zacskó spagettit és a végén keverjük össze az egészet. Szerintem most a Panzani 3 perces spagettije a legfinomabb. Lehet, úgy is, hogy a tésztát az alábbi módon elkészítjük és nem keverjük össze a mártással, csak a felhasználáskor.

    CITROMOS HAL:

    1. Ha fagyasztott halból készítjük, akkor a  legjobb, ha több órával a felhasználás  előtt kivesszük a fagyasztóból és mindkét oldalát megsózva, időnként megforgatva hagyjuk, hogy kiengedjenek  a halszeletek.
    2. Apróra összevágunk petrezselyemlevelet és fokhagymát, s oda készítünk darált borsot.
    3. Veszünk egy nagy teflon serpenyőt, olíva olajat teszünk bele,  és ha már  forró bele tesszük a halszeleteket.  Lehet, hogy egyszerre nem fér bele mind, majd azt egy következő menetben készítsük el. Fontos, hogy jó forró legyen a serpenyő s így a hal külső rétege szépen megsül, míg belül megpuhul. Kb. 3-5 perc egy-egy oldal megsütése.
    4. Ha megsült mindkét oldal, akkor egyszerűen rátesszük a fokhagymát, a borsot és a petrezselyemzöldet, egy pillanatra megkeverjük a lében, majd levesszük a tűzről. Rácsavarunk egy kis citromlevet és melegen tartjuk.
    5. Ha maradt még halszelet, akkor egy hőálló tálba tesszük a kész halakat és a serpenyőt egy papírtörülközővel kitöröljük. Nem kell elmosni, felesleges. (Majd a végén)
    6. Majd kezdhetjük előröl az új szeletekkel.