2011. november 29., kedd

Saját ételízesítő - egészségünkre!

Már több éve, hogy elhagytam a bolti ételízesítő használatát, mert elegem lett abból, hogy mindenféle adalékkal és egyéb kemikáliával tömik tele, mert sokkal olcsóbb, mintha valódi zöldségekkel és fűszerekkel készítenék. Először nagyon furcsa volt, mert megszoktuk az ízét. Főleg a párolt rizs tetejéről hiányzott és a húslevesből. De nem telt el két hét s nem kerestük már azt a speciális aromát, amiről később kiderítettem, hogy főleg a lestyán volt a meghatározó + az adalékok.  Köszönjük, adalékokból - ha csak lehet- nem kérünk.

Egy ideje nagyon foglalkoztatott miként is tudnék én házi ételízesítőt készíteni, s hová is fordulhattam volna tanácsért, ha nem az internethez. Vagy fél éve olvasgatom Fakanálforgató tollforgató gasztroblogját, akinél meg is találtam amit kerestem.


Még szeptember végén nekiveselkedtem és elkészítettem egy adagot. Igaz, ez jó nagy adag lett, mert 10 ilyen üveg telt meg vele. Én nem pont azokat a zöldségeket tettem bele, mert pl. a karalábét nem igen szeretjük, karfiol pedig épp nem volt itthon.

Robotgéppel szépen mindent összeaprítottam (de lehet darálni is, pl. húsdarálón), jócskán megsóztam, jól összekevertem és üvegekbe töltöttem. A hideg kamrában van a helye. Eddig már két üveggel elhasználtam, mert nagyon finom lett. Főtt ételek ízesítése mellett kiválóan ízesíti azt a hamis vajkrémet, amit Erikától tanultam.

Sajnos pontos adatokat nem tudok mondani, úgy érzésre hagyatkoztam. 
Tartalmaz: 
  • petrezselyem és egy nagy marok zöldje, 
  • sárgarépa, 
  • zellergumó és egy nagy marok zöldje
  • háromféle paprika: TV, Kápia, Pritamin, 
  • fejes- és kelkáposzta
  • vöröshagyma
  • nagy marok lestyán
  • só (kb. 45 dkg, de nem mértem)

Egyébként még most is lehet ilyet készíteni, bár meg kell nézni kinél vesszük az alapanyagot. Ha lehet, igaz őstermelőt keressünk!