2012. május 6., vasárnap

Születésnap

Amíg az ember fiatal, nagyon örül minden születésnapnak. Tele vágyakozással várja az ajándékokat és a meglepetéseket. Büszke magára és sokszor sietteti is az eseményt, hiszen legtöbbször úgy fogalmaz, hogy 15 éves, pedig még csak két hét telt el a 14. szülinapi buli óta. Különösen igaz ez, ha a bűvös 18 közeledik. Legtöbbünk ilyenkor úgy hiszi, valami nagy, valami fontos történik majd vele és sokszor csalódás a vége, hiszen az egyik nap olyan mint a másik és az utcán sem állítja meg senki, hogy látom Te elmúltál 18, gratulálok.


Amíg az ember fiatal, azt hiszi az élet végtelen és nem érzi, hogy élete homokóráján a a másodpercek rohanva zuhannak alá és soha többé nem pótolhatók, vissza nem fordíthatók. Ilyenkor még nincs jelentősége az idő fogalmának mert csalfa módon úgy hisszük, napjaink száma végtelen. Az elmúlás oly messzinek tűnik, hogy felfoghatatlan, ezért nem is érdemes vele foglalkozni. Pedig sajnos nem így van, de erre csak később jövünk rá. Ha megérjük és megéljük.

Ez a mai nap azért fontos számomra, mert kedves férjemnek, drága gyermekeim édesapjának van ma  születésnapja.Még az ötvenen belül, de már nem sokáig.  Remélem még a századikat is együtt fogjuk ünnepelni!

Ilyenkor az ember másképp éli meg a születésnapját mint fiatalon és máshol vannak a hangsúlyok. Megtanulunk minden napnak örülni és az apró dolgok fontossá vállnak számunkra. Ez így helyes. Halandó sorsunk elöl el nem futhatunk, s talán azzal tesszük a legtöbbet, ha megpróbáljuk a legjobbat kihozni magunkból és életünk lehetőségeiből.

Az öregedés nem a legjobb dolog a világon, de talán ha elfogadjuk, könnyebb túlélni azt.

Márai Sándor csodálatosan fogalmazta meg mi is az öregedés - öregség. Egy korábbi bejegyzésemben ITT már idéztem szép mondatait. Érdemes elolvasni!

 "Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik, tudod, lassan minden olyan valóságos lesz, mindennek megismered értelmét, minden olyan félelmesen és unalmasan ismétlődik.
Ez is öregség. Mikor már tudod, hogy a pohár semmi más, csak pohár. S egy ember, szegény, semmi más, csak ember és halandó, akármit csinál is... Aztán megöregszik a tested; nem egyszerre, nem, először szemed öregszik vagy lábaid, vagy gyomrod, szíved. Így öregszik az ember, részletekben." Folytatás.....


Én az kívánom magamnak és minden halandó embertársamnak, hogy ameddig csak lehet őrizzük meg magunkban a gyermeki játékosságot, hogy sohasem ismerjük ki annyira a világot,hogy kihaljon belőlünk a mindig előrelendítő kíváncsiság és mindig találjunk valami célt,
 amiben hinni tudunk!